Απολογισμός αγώνων 2023

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε και φέτος ο καθιερωμένος από το 2009 αγώνας στον Υμηττό. Οι συμμετέχοντες δρομείς κάλυψαν τις διαθέσιμες θέσεις και το πλήθος που έτρεξε στα μονοπάτια ήταν στα γνωστά πλαίσια όπως κάθε χρόνο. Η διοργάνωση παρέμεινε πιστή στις αρχές του ελάχιστου περιβαλλοντικού αποτυπώματος στον Υμηττό, όπως τις έχει ανακοινώσει αρκετά χρόνια πριν.
 
Φέτος ο ζεστός καιρός δημιούργησε πιο δύσκολες συνθήκες για τους αγωνιζόμενους, με κύρια επίπτωση τους λίγο πιο αργούς χρόνους. Οι νικητές σε άνδρες και γυναίκες και στις δύο αποστάσεις, αλλά και ο μέσος όρος των τερματισμών ήταν περίπου 5-7 λεπτά πιο αργός σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.
 
Η διοργάνωση έφερε εις πέρας με επιτυχία τον στόχο της καθοδήγησης των δρομέων στο πολύπλοκο δίκτυο μονοπατιών του πιο πολυσύχναστου βουνού της χώρας μας, παρά το ότι υπήρξε μία περίπτωση αφαίρεσης της σήμανσης σε ένα τμήμα 800 μέτρων στη διαδρομή της μεγάλης απόστασης, που αναστάτωσε 9 δρομείς.
 
Στο αγωνιστικό σκέλος, στα 24 χιλιόμετρα νικητές ήταν ο Κωνσταντίνος Τσουκανάς στου άνδρες και η Λεμονιά Παναγιώτου στις γυναίκες. Ο Τσουκανάς, που πέρυσι ήταν δεύτερος, είχε μία σαφή διαφορά από την αρχή του αγώνα από τον δεύτερο Παναγιώτη Υφαντή και τον τρίτο Λεωνίδα Γκιόκα. Ο δεύτερος και τρίτος δρομέας έκαναν μία συντηρητική κούρσα και ανέβηκαν θέσεις στην εξέλιξη του αγώνα. Αντίστοιχα στις γυναίκες η Παναγιώτου είχε πολύ μεγάλη διαφορά από την δεύτερη και τρίτη, που ήταν οι Ειρήνη Τηνιακού και Ιωάννα Πεταλούδη. Η Λεμονιά, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, έχει καταφέρει ένα από τους 4 καλύτερους χρόνους για τις γυναίκες στην απόσταση των 24,5 χιλομέτρων.
 
Στην "Ανάβαση Τρελού" είχαμε παρόμοιο σκηνικό με τον νικητή, Γεράσιμο Μητρόπουλο να έχει άνετη διαφορά από τους άλλους δρομείς, όπως και η Νατάσα Σπανού για τις γυναίκες. Η Σπανού ήταν μάλιστα και τρίτη στην γενκή κατάταξη, ενώ πολύ καλά τα κατάφερε και η Μαρία Λουφέκη που τερμάτισε στην δεύτερη θέση για τις γυναίκες.
 
Οι 286 δρομείς που συμμετείχαν και στις δύο αποστάσεις είχαν υποστήριξη από την εταιρεία Myofit με προϊόντα Maurten στον τερματισμό αλλά και σε έναν ενδιάμεσο σταθμό της μεγάλης απόστασης. Ο γιατρός του αγώνα βοήθησε της πολύ λίγες περιπτώσεις δρομέων που είχαν κάποιες αμοιχές κυρίως σε χέρια και πόδια, αποτέλεσμα του τεχνικού τερέν που χαρακτηρίζει τους αγώνες μας.
 
Συνεχίζουμε για το 2024, πιστοί στις αρχές που έχουμε ως προς την προστασία του βουνού στο οποίο είμαστε παρόντες όλο τον χρόνο και όχι μόνο τις ημέρες των αγώνων.
Απολογισμός αγώνων 2021

Οι αγώνες ολοκληρώθηκαν σε δύο διαφορετικές ημέρες και το 2021 αποφεύγοντας την δημιουργία μεγάλου πλήθους δρομέων στον χώρο των αγώνων. Επιπλέον είδαμε ότι τελικά, με αυτό το πρόγραμμα, τονίζονται καλύτερα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε διαδρομής. Η διοργάνωση που δεν έκανε «κενό» το 2020, αφού κατάφερε και πέρυσι να καλύψει όλα τα απαιτούμενα υγειονομικά μέτρα που χρειαζόντουσαν έχοντας  προσφέρει ασφάλεια στους συμμετέχοντες, επανήλθε για 7η συνεχή χρονιά και 10ή συνολικά. Και επιβραβευτήκαμε με κλείσιμο των διαθέσιμων θέσεων 40 ημέρες πριν το Epic, 22 ημέρες πριν την Ανάβαση Τρελού, αλλά και ρεκόρ εκκινήσεων και στις δύο αποστάσεις.
Η διανομή αριθμού και chip σε όλους τους δρομείς, έγινε μέσα σε 14 ημέρες πριν τους αγώνες, από το αυτόματο μηχάνημα Chronokiosk που έχει κατασκευάσει η Chronolog, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία λειτουργία γραμματείας την ημέρα των αγώνων.
 
Ανάβαση Τρελού
Την Κυριακή 24 Οκτωβρίου η προσοχή ήταν στραμμένη στην «Ανάβαση Τρελού» των 12,5 χιλιομέτρων και 620 μέτρων αθροιστικής υψομετρικής. Η διαδρομή του αγώνα είναι ότι πιο συναφές υπάρχει στην αρχαιότερη διαδρομή ορεινού τρεξίματος της χώρας μας αφού σε αυτά τα μονοπάτια έγινε το 1925 ο πρώτος αγώνας ορεινού τρεξίματος! Ο αγώνας εξελίχθηκε σε άριστες καιρικές συνθήκες με 168 δρομείς, εκ των οποίων 29 γυναίκες.
 
Στους άνδρες νικητής ήταν ο πρωτοεμφανιζόμενος στον αγώνα, αλλά γνώριμος σε όλους στον χώρο, Δημήτρης Ελευθερίου. Ο Δημήτρης έγινε μόλις ο 4ος δρομέας που καταφέρνει να κάνει λιγότερο από μία ώρα να ανέβει και να κατέβει τον Υμηττό! Ο χρόνος του, 57 λεπτά και 54 δευτερόλεπτα, είναι ο 4ος καλύτερος στην ιστορία του αγώνα πίσω από τρεις επιδόσεις το Θανάση Παγουνάδη, που είναι και κάτοχος του ρεκόρ διαδρομής. Ακολούθησαν οι Χρήστος Κυριαζάκος (1ω1λ18δ) από την Μύκονο και ο Χρήστος Πορτοκάλης (1ω6λ16δ) με ξεκαθάρισμα που έγινε στο κατηφορικό σκέλος της διαδρομής.
 
Στις γυναίκες η Παναγιώτα Δημακάκου (1ω11λ35δ) κέρδισε μετά από δυνατή μονομαχία, με δεύτερη την Μαρία Λουφέκη (1ω12λ38δ) και τρίτη την περσυνή νικήτρια, Νατάσα Σπανού (1ω13λ15δ). Και εδώ η κατηφόρα καθόρισε τις θέσεις αφού στην κορυφή ήταν και οι τρεις σε παρόμοιους χρόνους. Η επίδοση της Παναγιώτας Δημακάκου είναι η δεύτερη ταχύτερη στην ιστορία του αγώνα και της Μαρίας Λουφέκη η τρίτη καλύτερη, για να έχουμε μία εκτίμηση του συναγωνισμού που υπήρξε φέτος στις γυναίκες.
 
Στον αγώνα αυτό έγινε μία πρώτη αναγνωριστική προσπάθεια να έχουμε ζωντανή μετάδοση της προσπάθειας των δρομέων μέσα στον αγώνα. Με δύο κινούμενες κάμερες μέσα στην διαδρομή, κάμερα εκκίνησης τερματισμού, και φυσικά εκφώνηση από τον γνωστό σε όλους αλλά και «μελετητή» του ορεινού τρεξίματος, τον Νίκο Πετρόπουλο. Το αποτέλεσμα ήταν αρκετά καλό δεδομένων των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών του Υμηττού λόγω κακής κάλυψης από το δίκτυο της κινητής τηλεφωνίας. Μπορείτε να δείτε το video στο κανάλι της Chronolog στο YouTube.
 
Υμηττός Epic
Η διοργάνωση συνεχίστηκε με την μεγαλύτερη διαδρομή του Epic με τα 24,5 χιλιόμετρα και 1.260μ αθροιστικής Ανάβασης, που έγινε όπως κάθε χρόνο την 28η Οκτωβρίου. Από τους 203 δηλωμένους δρομείς, έλαβαν εκκίνηση οι 166 που αποτελεί τον μέγιστο αριθμό που έχει λάβει εκκίνηση στην ιστορία του αγώνα. Οι καιρικές συνθήκες ήταν τέλειες, με δροσερό καιρό, στεγνό τερέν και λίγο αέρα στα ψηλά του αγώνα.
 
Από την αρχή ξεχώρισαν στους άνδρες, οι Διαλεκτός και Μπαλαμώτης που και πέρυσι είχαν καταλάβει τις δύο πρώτες θέσεις. Μέχρι το Κορακοβούνι ήταν μαζί ενώ στην κατηφόρα που ακολούθησε ο Μπαλαμώτης δημιούργησε μία μικρή διαφορά μισού λεπτού. Η διαφορά αυτή αυξήθηκε σε 50 δευτερόλεπτα στην κορυφή, αλλά όπως και στο Κορακοβούνι έτσι και στην τελευταία κατηφόρα προς τον τερματισμό, ο Μπαλαμώτης ήταν πιο φρέσκος και τελικά κέρδισε σε 2 ώρες 5 λεπτά και 22 δευτερόλεπτα. Ο Γιώργος Διαλεκτό τερμάτισε περίπου 3 λεπτά πίσω του. Στην τρίτη θέση τερμάτισε ο Χρόνης Ηλιάδης σε 2 ώρες και 17 λεπτά και 26 δευτερόλεπτα.
 
Στις γυναίκες η Φωτεινή Κολόκα, είχε το προβάδισμα από την αρχή και νίκησε σε 2 ώρες 40 λεπτά και 17 δευτερόλεπτα. Ωστόσο οι άλλες δύο κοπέλες έδωσαν σκληρή μάχη για την δεύτερη θέση, με συνεχείς εναλλαγές. Τελικά η Νατάσα Σπανού, που είχε διακριθεί και στην Ανάβαση Τρελού, πήρε την δεύτερη θέση με 2 ώρες 42 λεπτά και 5 δευτερόλεπτα, μόλις 19 δευτερόλεπτα μπροστά από την τρίτη Νίκη Ζιώγα. Ο χρόνος της Φωτεινής είναι ο δεύτερος καλύτερος στην ιστορία του αγώνα, μπροστά από την Gina Galetti και πίσω από την Μαρία Μαλάι.
 
 
Μέσα στις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσουμε και τα πιθανά νέα ηλικιακά ρεκόρ και θα στείλουμε στους κατόχους τους, τις μοναδικές μινιατούρες-ανάγλυφα του Υμηττού.
Στον αγώνα παρουσιάσαμε μία πρωτοποριακή, για τα Ελληνικά δεδομένα του ορεινού τρεξίματος, υπηρεσία. Προσφέραμε κάλυψη με Video σε πραγματικό χρόνο μέσω internet, σε συνδυασμό με αποτελέσματα. Η ομάδα του SwimBikeRun.gr σε συνεργασία με την Chronolog, έκανε την παρουσίαση του αγώνα, με εκφώνηση από τους Γιάννη Κατοπώδη και Νίκο Πετρόπουλο, με 2 κινούμενες κάμερες και 4 στατικές, και ένα drone, με 4 σημεία χρονομέτρησης που έδιναν άμεσα τα αποτελέσματα και συνδυαζόντουσαν με το video. Η προσπάθεια έγινε μέσα στα μονοπάτια του Υμηττού που έχει πολύ προβληματική κάλυψη δικτύου κινητής τηλεφωνίας και έφερε ως αποτέλεσμα video διάρκειας άνω των 4 ωρών. Μπορείτε να το δείτε στο swimbikerun.gr και στο κανάλι της Chronolog στο YouTube. Αυτή η κάλυψη προσέλκυσε περισσότερους από 3.000 θεατές την ημέρα του αγώνα, ενώ ήδη έχουν ξεπεράσει τις 5.000 οι «θεάσεις». Η τεχνογνωσία και η εμπειρία που δημιουργείται μέσα από αυτή τη προσπάθεια μπορεί να φέρει το ορεινό τρέξιμο μπροστά στα μάτια πολλών ανθρώπων στην Ελλάδα, στα πρότυπα διεθνών αγώνων.
 
Οι διοργανωτές των αγώνων Υμηττός Epic και Ανάβαση Τρελού, καταβάλλουν κάθε χρόνο κάθε δυνατή προσπάθεια να παρουσιάσουν αγώνες άρτια διοργανωμένους, με ουσία και ενδιαφέρον, αλλά και να παρουσιάσουν πρωτοποριακές κατευθύνσεις για τους αγώνες. Ξεκινήσαμε με την ειδική σήμανση των διαδρομών με υλικά που φέρουν το λογότυπο του αγώνα για να αναλάβουμε την ευθύνη της περισυλλογής τους και την καθαριότητας του βουνού, τα μοναδικά χειροποίητα μετάλλια που έχουμε αναθέσει στο εργαστήριο κεραμικής Κουρτζή. Συνεχίσαμε με την λογική της αποφυγής χρήσης πλαστικών μειώνοντας τους ρύπους και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Φέτος πήγαμε ένα βήμα παραπέρα, με την κάλυψη Video που προσφέραμε.
 
Οι αγώνες διοργανώνονται κάθε χρόνο με την βοήθεια μίας καλής παρέας σταθερών φίλων που επανδρώνουν τους σταθμούς και φροντίζουν όλους τους δρομείς. Οι Νίκος Αρκολάκης και Χρήστος Σταθούλιας, ο Νάσος Στεργίου, όπως και οι GojiBerry-δες με επικεφαλής τον Μάνο Κυριακάκη, είναι παρόντες και η βοήθειά τους πολύτιμη. Επίσης η συνεργασία της Φιλοδασικής Ένωσης που κραάει το βουνό στην καλή κατάσταση που το βλέπουμε και μας δίνει πρόσβαση στα μονοπάτια του Αισθητικού Δάσους, είναι απαραίτητο συστατικό επιτυχίας. Όλους αυτούς τους ευχαριστούμε!
 
Φωτογραφίες των δύο αγώνων από την ομάδα του Foto-trexoume.gr
 
Απολογισμός αγώνων 2020

Συνεπείς στην ετήσια συνάντησή τους στον Υμηττό, αθλητές και διοργανωτές
 
Οι φετινοί αγώνες ορεινού τρεξίματος στον Υμηττό, υπό τον τίτλο "Υμηττός Epic", θα μείνουν στην μνήμη όλων γιατί ολοκληρώθηκαν με επιτυχία παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικράτησαν. Οι αθλητές διαπίστωσαν πως είναι δυνατόν να συνεχίζεται η αθλητική δραστηριότητα με ασφάλεια και σεβασμό στα μέτρα για την δημόσια υγεία, ενώ γνώρισαν και το βουνό δίπλα στην πολύβουη πόλη σε ένα ιδιαίτερο φθινοπωρινό σκηνικό που δημιούργησαν οι καιρικές συνθήκες. Τα χαμόγελα των δρομέων στα ψηλά του βουνού, ενώ ήταν μέσα στα σύννεφα είναι η ταυτότητα των φετινών αγώνων, σε πείσμα των καιρών.
  • Οι εγγραφές είχαν ολοκληρωθεί πάνω από έναν μήνα πριν την ημερομηνία των αγώνων, που φέτος μοιράστηκαν σε δύο ημέρες (24 και 28 Οκτωβρίου) για την καλύτερη διαχείριση θεμάτων συνωστισμού. Πιστοί σε όσα ανακοινώσαμε από τον περασμένο Ιούνιο, δεν κάναμε καμία αλλαγή στις λίστες συμμετεχόντων, δώσαμε δικαίωμα επιστροφής χρημάτων μέχρι και την 21η Οκτωβρίου (3 ημέρες πριν τον πρώτο αγώνα) και δεν κάναμε καμία αντικατάσταση ακυρωμένων θέσεων.
  • Η διανομή των αριθμών έγινε με αυτόματο τρόπο χάρη στο μοναδικό παγκοσμίως μηχάνημα διανομής Chronokiosk της εταιρίας Chronolog και οι 390 συμμετέχοντες είχαν 22 ημέρες στην διάθεσή τους να παραλάβουν chip και αριθμό χωρίς καμία αναμονή.
  • Η τεχνική ενημέρωση ήταν διαθέσιμη σε μορφή video online μία εβδομάδα πριν από κάθε αγώνα.
  • Τα υγειονομικά ερωτηματολόγια συμπληρώθηκαν από όλους τους συμμετέχοντες πριν και μετά τον κάθε αγώνα, επίσης αυτόματα online. 
  • Οι εκκινήσεις και στους δύο αγώνες έγιναν με την μορφή ατομικής χρονομέτρησης. Κάθε δρομέας ξεκίναγε όταν αυτός το αποφάσιζε και ήταν έτοιμος, εντός ενός χρονικού περιθωρίου που έδωσε η διοργάνωση. Αυτή η μέθοδος δεν έφερε ποτέ άνω των 6-7 ανθρώπων ταυτόχρονα στην εκκίνηση, δεν υπήρξε συνωστισμός αναμονής. Όλο το εγχείρημα έχει καταγραφεί σε video και είναι διαθέσιμο online και για τους δύο αγώνες.
  • Το προσωπικό που εργάστηκε για τους αγώνες τήρησε ευλαβικά τα μέτρα για την υγιεινή (μάσκες – αποστάσεις – χρήση αντισηπτικού) και οι σταθμοί είχαν ατομικές συσκευασίες σε χάρτινα σακουλάκια και με συσκευασμένα τρόφιμα για τους συμμετέχοντες. 
  • Επίσης για 3ή χρονιά δεν παρήχθησαν πλαστικά απόβλητα. Ο απολογισμός σε σκουπίδια ήταν 6 σακούλες απορριμμάτων με 100% οργανικό ή χάρτινο περιεχόμενο.
Αγωνιστικά η "Ανάβαση Τρελού" έγινε υπό άριστες καιρικές συνθήκες με 155 δρομείς να βρίσκονται στην εκκίνηση και να ξεκινάνε την προσπάθειά τους ένας-ένας. Νικητής ο ταχύτερος άνθρωπος του αγώνα μέχρι σήμερα, ο Αθανάσιος Παγουνάδης με νέο ρεκόρ διαδρομής (55'22") αλλά και ανάβασης (32'20"). Ο Γιάννης Ηλίας (59'25") ήταν στην δεύτερη θέση όντας πλέον ο τρίτος δρομέας στην ιστορία της διαδρομής που πετυχαίνει χρόνο κάτω από 60' και στην τρίτη ο Σπύρος Λογοθέτης, περσινός νικητής και ο δεύτερος που έχει ολοκληρώσει την διαδρομή σε λιγότερο από 1 ώρα, με χρόνο 1ω00'31". Στις γυναίκες νικήτρια η Νατάσα Σπανού με 1ω15'14" και την τρίτη καλύτερη επίδοση στο τμήμα της ανάβασης (45'39"). Δεύτερη η Νίκη Σαράντη σε 1ω18'24" και τρίτη θέση μετά από μάχη στα δευτερόλεπτα, η Δέσποινα Τσουκνάκη σε 1ω20'11". Αποτελέσματα: https://bit.ly/Anavasi_Results
 
Την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου ήταν η σειρά του Υμηττός Epic που ξεκίνησε υπό αμφίβολες καιρικές συνθήκες καθώς η πρόγνωση έδινε πέρασμα μεγάλης κακοκαιρίας, ακριβώς τις ώρες διεξαγωγής. Μελετώντας προσεχτικά τα δεδομένα και το μικροκλίμα της περιοχής, αποφασίσαμε να μεταφέρουμε νωρίτερα κατά 30 λεπτά το διάστημα εκκινήσεων έτσι ώστε να προλάβουμε την πιθανότητα ακραίων καιρικών φαινομένων στα ψηλότερα τμήματα του βουνού. 145 δρομείς ήρθαν σταδιακά στον χώρο της εκκίνησης. Με επιτήρηση των συνθηκών κατά μήκος της διαδρομής από την διοργάνωση, δεν υπήρξε καμία αλλαγή στον αγώνα και οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να τρέξουν με ασφάλεια μέσα στα σύννεφα που είχαν σκεπάσει την κορυφογραμμή του Υμηττού. Η τροχιοδεικτική σήμανση με τα λογοτυπημένα βέλη, επέτρεψε να ακολουθήσουν την διαδρομή όλοι οι δρομείς, παρά την περιορισμένη ορατότητα. Νικητής ο συνήθης ύποπτος, ο Γιώργος Διαλεκτός που έχει συνδέσει το όνομά του με τον Υμηττό και είναι κάτοχος του ταχύτερου χρόνου διαδρομής. Φέτος τερμάτισε σε 2ω5'17" παρά το επίπονο διάστρεμμα που είχε μόλις λίγα μέτρα πριν τον τερματισμό. Παρέμεινε στον αγώνα με χαμόγελο για να υποδεχτεί τους υπόλοιπους συναθλητές του, παρά το ατύχημά του. Δεύτερος ο 28χρονος Βασίλης Μπαλαμώτης σε 2ω8'28", που μείωσε την αρχική διαφορά των 6+ λεπτών από τον Διαλεκτό στο τελευταίο κατηφορικό τμήμα. Την τρίτη θέση κατέλαβε ο Γιάννης Γάκος σε 2ω10'1".
Στις λίγες γυναίκες που τόλμησαν να δοκιμάσουν τα πόδια τους στο Epic, άνετη νικήτρια ήταν η μόλις 21 ετών Παναγιώτα Ράπτη με χρόνο 3ω18'49". Δεύτερη η Σόνια Χαϊκάλ σε 3ω25'48" και τρίτη η έμπειρη σε μεγάλες αποστάσεις και τακτική στον αγώνα μας, Kayoko Tabata, σε χρόνο 3ω42'33". Ελπίζουμε τα επόμενα χρόνια να δούμε περισσότερες παρουσίες γυναικών, καθώς φέτος οι 8 που ξεκίνησαν τον αγώνα αποτελεί αρνητικό ρεκόρ! Τα αποτελέσματα: https://bit.ly/epic_results
Και στους δύο αγώνες ισχύει η καινοτομία της βράβευσης των καλύτερων επιδόσεων ανά έτος ηλικίας στην κάθε διαδρομή, σε άνδρες και γυναίκες. Όποιος δρομέας βελτιώνει το ρεκόρ που έχει επιτευχθεί για την ηλικία του σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια των αγώνων λαμβάνει ειδικό τρόπαιο, μια υπό κλίμακα τρισδιάστατη κεραμική αναπαράσταση του Υμηττού.
 
Η υλοποίηση των αγώνων είναι αποτέλεσμα ομαδικής εργασίας δεκάδων ανθρώπων. Οι σταθμοί επανδρώνονται από φίλους του αγώνα και είναι σταθεροί κάθε χρόνο στο ραντεβού της 28ής Οκτωβρίου. Τόσο ο σταθμός της Μονής Αστερίου όσο και ο σταθμός στην κορυφή (Goji Berry team) έχουν πλέον χρώμα και προσωπικότητα από τους εθελοντές που κάθε χρόνο είναι εκεί να υποστηρίξουν την προσπάθεια των δρομέων, φέτος με επιπλέον υγειονομικά καθήκοντα. Επίσης οι ενδιάμεσοι σταθμοί ελέγχου λειτουργούν υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες μεταδίδοντας τα περάσματα των αθλητών έτσι ώστε να υπάρχουν συγκριτικοί χρόνοι επιδόσεων και χρήσιμα συμπεράσματα για όλους. Η επιτυχία των αγώνων οφείλεται σε όλους αυτούς τους αφανείς συντελεστές που καθιστούν εφικτή την διοργάνωση. Η Chronolog λειτούργησε με επιτυχία τόσο την διαδικασία εγγραφών και πληρωμών online όσο και την διανομή με το σύστημα Chronokiosk. Επίσης έφερε εις πέρας την χρονομέτρηση παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Τα μετάλλια και τα τρόπαια όλων όσοι τερμάτισαν, χειροτεχνήθηκαν από το εργαστήρι Κεραμικής Κουρτζή με τα 200 χρόνια ιστορίας στην κεραμική τέχνη και την αναγνώριση από την UNESCO ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Αρκετοί δρομείς παρέλαβαν μετάλλια με χαραγμένο το όνομά τους καθώς είχαν κάνει εγγραφή πριν την 31η Ιουλίου.
 
Τελικά οι ιδιαίτερες συνθήκες μπορούν να είναι ευκαιρία για μοναδικές αναμνήσεις, αρκεί να υπάρχει σχέδιο και θέληση να υλοποιηθεί! Συνάντηση το 2021 για το 7ο Υμηττός Epic και το 10ο «Ανάβαση Τρελού».
Απολογισμός αγώνων 2019

Ο αγώνας μας έφτασε στην 5ή του συνεχή διοργάνωση και για άλλη μία χρονιά προσέλκυσε τους δρομείς που αγαπάνε του τρέξιμο στο βουνό. Με 311 δρομείς στις εκκινήσεις, 20 περισσότερους από πέρυσι, αλλά με 380 δηλωμένες συμμετοχές εξαντλήσαμε τις διαθέσιμες θέσεις. Το τριήμερο που διαμορφώθηκε φέτος λόγω του ότι η 28ή Οκτωβρίου συνέπεσε να είναι Δευτέρα έφερε κάποιες "αποχές" δρομέων που είχαν εγγραφεί.

Αρκετές οι καινοτομίες της διοργάνωσής μας φέτος:

  • Έμφαση στην γυναικεία δρομική παρουσία με ξεχωριστή εκκίνηση. Τελικά αποδείχτηκε ότι άρεσε αυτή η πρωτοβουλία μας και θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.
  • Καταχώριση των ρεκόρ ανά ένα έτος ηλικίας από 18 μέχρι  και 65 ετών για άνδρες και γυναίκες. 15 δρομείς κατάφεραν αν βελτιώσουν το ρεκόρ βάση της ηλικίας τους και να πάρουν το ειδικό δώρο που θεσπίσαμε φέτος και θα ισχύει για όλα τα επόμενα χρόνια της διοργάνωσής μας. Δείτε τον σχετικό πίνακα: http://www.imittosepic.gr/default.aspx?id=10828&parent=10272&root=10272

Ο καιρός φέτος ήταν ο πιο ζεστός που είχαμε ποτέ. Τα μονοπάτια ήταν αρκετά σαθρά λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας και αυτό δυσκόλεψε λίγο παραπάνω τους δρομείς. Αυτά τα στοιχεία είχαν τονιστεί και πριν τον αγώνα σε όλες τις ενημερώσεις που είχαμε κάνει. Οι νικητές και νικήτριες, χρειάστηκε να επιστρατεύσουν δυνάμεις αλλά και την προσοχή τους σε κάθε βήμα των γνωστών μονοπατιών.

  • Νικητές Epic: Αθανάσιος Παγουνάδης και Παναγιώτα Ράπτη. Ο Παγουνάδης της SALOMON HELLAS συνέχισε τις εξαιρετικές παρουσίες σε αγώνες φέτος. Μέχρι την μέση του αγώνα κινήθηκε σε χρόνους που ήταν κοντά στο ρεκόρ της διαδρομής (ήταν κάτι λιγότερο από λεπτό πιο αργά από τα περάσματα του Διαλεκτού το 2017) και τελικά κέρδισε με άνεση τον αγώνα.
  • Νικητές "Ανάβαση Τρελού": Ο Σπύρος Λογοθέτης έγινε μόλις ο δεύτερος δρομέας στην ιστορία του αγώνα που "σπάει" την ώρα στην "Ανάβαση Τρελού", μετά τις επιδόσεις που έχει καταφέρει ο Θανάσης Παγουνάδης τα προηγούμενα χρόνια, ο οποίος έχει και το ρεκόρ της διαδρομής. Η Άννα Μαργαρίτη κέρδισε άνετα τον αγώνα των γυναικών καταφέρνοντας την 2η καλύτερη επίδοση στην ιστορία του αγώνα πίσω μόνο από την Μαρία Μαλάι που έχει το ρεκόρ από το 2015!

Η διοργάνωση πιστή στην προσπάθειά της να αποφύγει τα πλαστικά μίας χρήσης, δεν χρησιμοποίησε μπουκάλια ή πλαστικά ποτήρια, ενώ ελάχιστα ήταν τα πλαστικά περυτιλίγματα και συσκευασίες τροφίμων. Το 2020 θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε και αυτά. Ένα βασικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά ήταν το έλλειμα νερού για τους τελευταίους 20 δρομείς στον προτελευταίο σταθμό υποστήριξης. Το εντοπίσαμε και τις επόμενες χρονιές θα αντιμετωπιστεί με ανάλογες προμήθειες. Η σήμανση των διαδρομών με χάρτινα βέλη λειτούργησε άψογα και δεν άφησε κανένα αποτύπωμα στα μονοπάτια του πολυσύχναστου Υμηττού.

Τα καθιερωμένα χειροποίητα κεραμικά μετάλλια ήταν κίνητρο τερματισμού για πολλούς δρομείς και φέτος. Τα χειροτεχνήματα της Kourtzis Art Pottery, περιελάμβαναν χρυσές και ασημένιες χελώνες για τους δρομείς μέχρι 2μιση και 3 ώρες αντίστοιχα, και παραλλαγή της χελώνας για τους 

υπόλοιπους τόσο του Epic όσο και της Ανάβασης Τρελού.

Από τα έσοδα του αγώνα ενισχύσαμε με υλικά το έργο της Φιλοδασικής Ένωσης που φροντίζει την "υγεία" του αγαπημένου μας Υμηττού. Θα συνεχίσουμε όλα τα χρόνια την προσπάθειά μας να συμβάλουμε στην καλή κατάσταση του βουνού και των δρομέων που το χρησιμοποιούν. Στόχος μας παραμένει να "συστήσουμε" τον Υμηττό σε όποιον θέλει να γνωρίσει ένα όμορφο μέρος τόσο κοντά στην Αθήνα, αλλά πάντα με σεβασμό και γνώση για το πως θα χρησιμοποιεί την φύση που του προσφέρεται σωστά και βιώσιμα.

Ο αγώνας μας θα επαναληφθεί κανονικά το 2020, στις 28 Οκτωβρίου ημέρα Τετάρτη. Θα παρουσιάσουμε μία επιπλέον νέα διαδρομή περίπου 7 χιλιομέτρων με ήπιο ανάγλυφο για όσους θέλουν να τρέξουν στην φύση αλλά σε τερέν "φιλικό" προς τα πόδια τους! Επίσης θα προσκαλέσουμε τις οικογένειες να έρθουν καθώς θα έχουμε δραστηριότητες για παιδιά για να κρατήσουμε το όμορφο κλίμα στον τερματισμό και ταυτόχρονα να έχουμε ένα καλό παράδειγμα για το μέλλον!

Φωτογραφίες από τον αγώνα μας παρέχει η ομάδα FotoTrexoume.

Ευχαριστούμε την εταιρία Future Events για την παραχώρηση υλικών για την διοργάνωση του αγώνα μας. Ευχαριστούμε την παρέα των "Goji Berry" που λειτουργούν τον σταθμό της κορυφής, αλλά και τους φίλους δρομείς Νίκο Αρκολάκη και Χρήστο Σταθούλια που λειτουργούν τον σταθμό Αστερίου όλα αυτά τα χρόνια! Ο Υμηττός έχει τις παρέες του ενώ φτιάχνει εκτός από γερά πόδια και καλά μυαλά!

Απολογισμός αγώνων 2018

Στους αγώνες του 2018 συμμετείχαν 141 δρομείς από τους 160 δηλωμένους στο Epic των 25χλμ και 151 από τους 160 δηλωμένους στην "Ανάβαση Τρελού". Στο Epic είχαμε 20 συμμετοχές γυναικών (14% του συνόλου) ενώ στην "Ανάβαση Τρελού" 28 γυναίκες (18,5% του συνόλου).

Έσπασαν αρκετά ρεκόρ:

  • Περισσότεροι δηλωμένοι δρομείς (sold out και οι δύο αποστάσεις πριν την ημέρα λήξης εγγραφών)
  • Περισσότεροι δρομείς στην εκκίνηση (292 συνολικά)
  • Ταχύτερος χρόνος στην "Ανάβαση Τρελού" από τον Θανάση Παγουνάδη  που παραμένει ο μόνος δρομέας που έχει καταφέρει χρόνους κάτω από την 1 ώρα!
  • Ταχύτερη ανάβαση κορυφής στην διαδρομή της "Ανάβασης Τρελού" από τον Θανάση Παγουνάδη
  • Ταχύτερη ανάβαση Κορακοβουνίου από την Μαρία Μάλαϊ για τον αγώνα Epic
  • Ταχύτερη ανάβαση "Il Grande Bayios" πάλι από την Μαρία Μάλαϊ
  • Ταχύτερη ανάβαση "Il Grnade Bayios" από τον Γιώργο Διαλεχτό
  • Επίσης έχουμε και την ταχύτερη κατάβαση στην ιστορία του αγώνα για το τμήμα Κορακοβούνι - Μονή Αστερίου 2 από τον Γιώργο Διαλεχτό
T-Shirts 2017

Τα αναμνηστικά T-Shirts του 2017

Όσοι αθλητές επέλξαν t-shirt και ολοκλήρωσαν την εγγραφή τους μέχρι το βράδυ της Δευτέρας 2/10 θα λάβουν το παρακάτω αναμνηστικό μπλουζάκι.

Η ποιότητά τους είναι η ίδια με αυτή των αντίστοιχων του 2016. Θα φέρουν εκτύπωση με το λογότυπο του αγώνα και του μεγάλου χορηγού CompresSport!

Το σχέδιο του 2017 είναι αυτό που φαίνεται στις παρακάτω εικόνες (λευκό με μαυρο-κόκκινη εκτύπωση μπρος - πίσω):

 

Απολογισμός 2016

Υμηττός Epic 2016 – Απολογισμός Αγώνων

Για 2η χρονιά την 28ή Οκτωβρίου η παρέα των δρομέων βουνού έδωσε ραντεβού στον Υμηττό για να δοκιμάσουν τις αντοχές τους στις διαδρομές του Epic (25km) και «Ανάβαση Τρελού» (12km).
Η πολυπλοκότητα και το τεχνικό τερέν των μονοπατιών του Υμηττού, δεν δημιούργησαν προβλήματα φέτος στους συμμετέχοντες που με σύμμαχο τον απροσδόκητα ευνοϊκό καιρό, τους πανταχού παρόντες εθελοντές, πέτυχαν πολύ καλές επιδόσεις και στις δύο αποστάσεις. Στο Epic συμμετείχαν 70 δρομείς (6 γυναίκες) και στην «Ανάβαση Τρελού» 85 δρομείς (18 γυναίκες). Τερμάτισαν όλοι οι δρομείς και στις δύο αποστάσεις.

Στην «Ανάβαση Τρελού» από την αρχή ξεχώρισε ο Θανάσης Παγουνάδης ο οποίος χωρίς να πιεστεί, πέτυχε νέο ρεκόρ ανάβασης αλλά και ρεκόρ διαδρομής. Η αναβασή του έγινε σε μόλις 34’40’’ βελτιώνοντας τον χρόνο του Δήμου Ευαγγλίδη από το 2010, κατά 34’’! Επίσης κατέβασε το ρεκόρ της διαδρομής στο εντυπωσιακό 57:47, πολύ κάτω από το περυσινό χρόνο της 1ω και 2λ. Αυτοί οι χρόνοι σημαίνουν ότι ο Παγουνάδης ανέβηκε με μέσο ρυθμό 6:39/χλμ και κάθετη ταχύτητα 1060μ/ώρα. Κατηφόρισε δε σε 23:06 τα 6μιση χιλιόμετρα (μέσος ρυθμός 3:23/χλμ!!!). Στις γυναίκες ξεχώρισε η Ναταλί Περράκη με χρόνο ανάβασης 48:39 και τερματισμό σε 1:23:45. Παραμένει το ρεκόρ της Μαρίας Μαλάι από το 2015 με 1:06:56.


Γιώργος Διαλεκτός ξεκινάει την κατηφόρα για τον τερματισμό

Στην  μεγάλη απόσταση του Epic, ο Γιώργος Διαλεκτός μαζί με τον Βασίλη Νυσταζάκη, ξεχώρισαν από την αρχή και πήγαιναν μαζί μέχρι λίγο πριν αρχίσει η ανάβαση για τις κεραίες. Εκεί ο Γιώργος είχε περισσότερες δυνάμεις και έκανε μία διαφορά από τον Βασίλη, που διατήρησε μέχρι τέλους. Ο Διαλεκτός (και πολύ κοντά του και ο Νυσταζάκης) κατάφερε νέα ρεκόρ σε κάθε τμήμα της διαδρομής όπως και στον συνολικό χρόνο. Συγκεκριμένα:

  • Νέο ρεκόρ ανάβασης Κορακοβουνίου με 25:01 (προηγούμενο ρεκόρ 25:24 από τον Αλέξη Καμπουρόπουλο). Να σημείωσουμε ότι και ο Νυσταζάκης ήταν 1’’ πίσω από τον χρόνο του Διαλεχτού.
  • Νέο ρεκόρ ανάβασης Κεραίες με 29:25
  • Νέο ρεκόρ διαδρομής με 2:11:40

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και δεν αποτελεί ειδική βράβευση, ο 22χρονος Κωνσταντίνος Βερόγκος είχε την ταχύτερη κατάβαση από το Κορακοβούνι (7:13) και την 2η καλύτερη κατάβαση για τον τερματισμό, λίγα δευτερόλεπτα πιο αργά από τον Γιώργο Διελεκτό. Ο Βερόγκος τερμάτισε στην 3η θέση μαζί με τους φίλους του Άγγελο Παναγιωτόπουλο και Στυλιανό Asaelof, όλοι με ηλικίες 22 μέχρι 24 ετών!


Νικήτριες Epic

Στις γυναίκες η Μαρία Μαλάι δεν είχε πρόβλημα να ξεχωρίσει από την αρχή του αγώνα και να πετύχει νέα ρεκόρ σε όλα τα τμήματα της διαδρομής:

  • 32:36 για την ανάβαση Κορακοβουνίου (33:48 της Ιωάννας Χουρίδου από το 2015)
  • 35:48 για την ανάβαση Κεραίες
  • Και ρεκόρ διαδρομής με 2:36:08 (από το 2:55:53 της Βασιλικής Σταύρου το 2015)

Στην δεύτερη θέση χωρίς πίεση η Μαίρη Κανάκη με 3:24:42 και στην 3η η πεισματάρα και χαμογελαστή Dragana Cejovic με 3:35:56.

Δείτε όλα τα ρεκόρ αγώνα στα τμήματα της διαδρομής στο web site: http://www.imittosepic.gr/default.aspx?id=10286&parent=10272&root=10272

Ειδική αναφορά κάνουμε και στους «κατακτητές» της μοναδικής «Χρυσής Χελώνας» που απονεμήθηκε σε όσους τερμάτισαν το Epic πιο γρήγορα από 2:45:00 (ή 2:59:00 για τις γυναίκες). Αυτοί είναι οι:

  • ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ
  • ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΝΥΣΤΑΖΑΚΗΣ
  • ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
  • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΕΡΟΓΚΟΣ
  • STYLIANOS ASAELOF
  • ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΣΜΑΣ
  • ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΣ
  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΜΟΥΡΑΣ
  • ΜΑΡΙΑ ΜΑΛΑΪ
  • ΙΑΣΟΝΑΣ ΑΝΑΔΙΩΤΗΣ

Ο αγώνας έχει την ευτυχία να υποστηρίζεται από την ομάδα των Goji Berry που με την αγάπη τους για το βουνό και την παρουσία τους τόσο στην προετοιμασία όσο και την ημέρα του αγώνα κάνουν ευχάριστη την εμπειρία για τους συμμετέχοντες. Μαζί με την βοήθεια των Χρήστου Σταθούλια και Νίκου Αρκολάκη που ανέλαβαν των διπλό σταθμό στη Μονή Αστερίου, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος και γνώριμα πρόσωπα της διοργάνωσης. Την υποστήριξή του έδωσε επίσης και το Pet Shop “The Zoo’s Station” (Πάρου 2 Ηλιούπολη) του φίλου δρομέα Νίκου Χουχουμή.


GojiBerry Team εν δράση

Οι συμμετέχοντες είχαν καταγραφή των περασμάτων τους σε 5 σημεία κατά μήκος των διαδρομών, και φυσικά  τον τερματισμό τους. Η καταγραφή και ζωναντή αναμετάδοση των επιδόσεων έγινε με chips και χρονομέτρηση από το σύστημα Chronolog. Αρκετοί ήταν και αυτοί που χρησιμοποιήσαν την υπηρεσία Live tracking με κινητό τηλέφωνο από την Chronolog. Όλα τα αποτελέσματα παρουσιαζονται στο web site του αγώνα (http://www.imittosepic.gr) ενώ κάθε αθλητής μπορεί αν δει και τα ενδιάμεσα περάσματά του τόσο στον γενικό πίνακα όσο και στην καρτέλα του με click στον αριθμό του.

Η High5 κάλυψε τις ανάγκες των δρομέων σε υδατάνθρακες και ποτά αποκατάστασης. Προσέφερε Energy Gels και Isogels στους σταθμούς του αγώνα, όπως και ποτό υδατανθράκων Energy Source. Στον τερματισμό υπήρχε recovery ποτό 4:1.
Στον τερματισμό, υποδεχθήκαμε τους δρομείς με ζεστό τσάι, σπιτικά τυροπιτάκια, αναψυκτικά, snacks και μπανάνες. Τα μετάλλια και τα τρόπαια αποτελούν ένα ακόμα μοναδικό στοιχείο ταυτότητας του αγώνα μας. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ήταν κεραμικά, χειροποίητα και φιλοτεχνημένα από την Ελπίδα Κουρτζή και την Kourtzis Art Pottery με περισσότερους από 2 μήνες κόπου.

Η παρέα του “Υμηττός Epic”, θα σας περιμένει στις ίδιες γνωστές διαδρομές την 28ή Οκτωβρίου 2017! Αν και πιστεύουμε ότι ο αγώνας έχει δώσει καλές συστάσεις από τον αγαπημένο μας Υμηττό σε πολλούς δρομείς για την καθημερινή τους προπόνηση.

Ετοιμάζουμε και κάτι πιο προτότυπο για τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Μείνετε συντονισμένοι για την ανακοίνωση που θα βγει σε λίγες εβδομάδες...

Με αθλητικούς χαιρετισμούς,
Η παρέα διοργάνωσης του Υμηττός Epic
Και οι Goji Berry-δες!


Νικητές "Ανάβασης Τρελού"


Νικητές "Epic"


Νικήτριες "Ανάβασης Τρελού"


Κορακοβούνι!

Τα t-shirts του 2016

Το 2016, όσοι αθλητές επιλέξουν να παραγγείλουν το t-shirt του αγώνα, θα παραλάβουν το παρακάτω εικονιζόμενο τεχνικό μπλουζάκι άριστης ποιότητας. Είναι από διαπνέον υλικό, με φλατ ραφές για να μην προκαλεί τρίψιμο στο δέρμα και πλαϊνά panels για άνεση στο τρέξιμο.

Όσοι δρομείς δεν το έχουν επιλέξει κατά την αρχική εγγραφή τους, μπορούν να συμπληρώσουν νέα φόρμα επιλέγοντας ΜΟΝΟ το t-shirt και πληρώνοντας ξεχωριστά αυτό, πάντα με πιστωτική κάρτα.