Epic 25χλμ

Στο τέλος της σελίδας θα βρείτε αρχεία GPS και συνδέσεις για τον χάρτη της διαδρομής αν θέλετε να τον εγκαταστήσετε σε GPS συσκευή ή ρολόι.

Αυτή η διαδρομή απευθύνεται σε έμπειρους δρομείς βουνού. Απαιτεί άνεση κίνησης σε δύσκολο πετρώδες έδαφος και ταχύτητα καθώς έχει αυστηρά χρονικά όρια. Το τερέν είναι σε πολύ μεγάλο ποσοστό πολύ τεχνικό και πετρώδες. Λίγο πριν το ψηλότερο σημείο της διαδρομής, υπάρχουν δύο σημεία που ο δρομέας θα κινηθεί σε εκτεθημένο πεδίο που δεν συγχωρεί πτώση. Μπορείτε να πάρετε μία ιδέα από το σχετικό video.

Ο αγώνας δεν έχει κριτήρια συμμετοχής, αλλά έχει δύο αυστηρά και απαιτητικά από πλευράς χρόνου σημεία με χρονικό όριο! Το βουνό είναι πολυσύχναστο, ο αγώνας απαιτεί πολυπληθή ομάδα υποστήριξης οπότε δεν γίνεται να έχουμε έναν αγώνα που θα διαρκέσει πολλές ώρες. Το βουνό δεν μας ανήκει ούτε οι άνθρωποι που επανδρώνουν τους σταθμούς μπορούν να περιμένουν χωρίς όριο!

Τα σημεία αποκλεισμού είναι δύο:

  • CP4 Μετά την κατάβαση από το Κορακοβούνι (χιλιομετρική θέση 13,5km) - Χρονικό όριο 2ώρες 15 λεπτά.
  • CP6 Στο τέλος της ασφάλτου στα ψηλά του βουνού (χιλιομετρική θέση 17,5km) - Χρονικό όριο 3 ώρες 15 λεπτά

Χαρακτηριστικά διαδρομής:

Απόσταση: 24,8χλμ
Αθροιστική ανάβαση 1.250μ
Μορφή διαδρομής Κυκλική
Υψόμετρο στο υψηλότερο σημείο 960μ
Ποσοστό μονοπατιών / Χιλιόμετρα: 50% / 12,4χλμ
Ποσοστό ασφάλτου / Χιλιόμετρα 5% / 1.200μ

 

Ο αγώνας ξεκινά από τη περιοχή του Άη Γιώργη Κουταλά, όπως φαίνεται στον χάρτη. Τα πρώτα 3μιση χιλιόμετρα κινείται σε δασικό ανηφορικό δρόμο για να μπορέσουν οι δρομείς να πάρουν θέση ανάλογα με τις δυνατότητές τους και να μην υπάρξει συνωστισμός στα μονοπάτια.

Στην συνέχεια η διαδρομή μπαίνει σε κατηφορικά μονοπάτια με μικρά διαλείμματα δασικού δρόμου. Κάνει πέρασμα από την Μονή Καισαριανής και κατεβαίνει ακόμα πιο χαμηλά προς τον περιφερειακό δρόμο. Ακολουθεί ήπια ανηφόρα για αρκετή απόσταση μέσα από το μονοπάτι "5" και στην συνέχεια προς τον χωματόδρομο πάνω από την Αγία Παρασκευή από το νέο μονοπάτι "Polyenios". Από εκεί υπάρχει ανηφορικό μονοπάτι προς το Κορακοβούνι (710μ υψόμετρο - δύο διαδοχικές κορυφές). Κατηφόρα προς τον ΟΤΕ και συνέχεια κατηφόρας μέσα από το μονοπάτι "5". Εδώ κλείνει και αυτός ο κύκλος στο Κορακοβούνι. Αυτό είναι και το σημείο CP4 που αποτελεί το πρώτο σημείο με χρονικό όριο (2 ώρες και 20 λεπτά)

Αρχίζει εκ νέου ανάβαση με ήπια κλήση στην αρχή μέχρι την Μονή Αστερίου και πιο απότομη μετά ανεβαίνοντας πλέον προς της κεραίες. Το πρώτο τμήμα είναι το μονοπάτι του "Κοκκινολαίμη" και είναι γενικά χωμάτινο, ενώ το δεύτερο τμήμα είναι το "Il Grande Bayios" που είναι ορειβατικό και με πολύ πέτρα, φτάνοντας μέχρι τις κεραίες! Ανώτατο υψόμετρο 960μ. Στα πρώτα 16,5χλμ η αθροιστική ανάβαση είναι 1.220μ. σε τερέν τεχνικό.

Από εδώ και πέρα η διαδρομή γίνεται δρομική. Υπάρχει ένα διάλλειμμα σε άσφαλτο που οδηγεί στο CP6 που είναι το 2ο σημείο με χρονικό όριο (3 ώρες και 20 λεπτά). Μετά ακολουθεί πλατύ μονοπάτι / χωματόδρομος. Είναι κατηφορικό τμήμα με μικρή κλίση και αρκετά γρήγορο για όποιον έχει κάνει καλή διαχείριση μέχρι εδώ.

Στο τελείωμα του χωματόδρομου ξεκινάει το κατηφορικό μονοπάτι "Καράβι" που περνάει κάτω από το ομόνυμο αναριχητικό πεδίο και με αρκετά τεχνικό πέτρινο τερέν φέρνει τους δρομείς στον χωματόδρομο πάνω από τον Κουταλά που θα οδηγήσει στον τερματισμό.

Τροφοδοσία / Υδροδοσία

       
CP2 - 8,5km  
CP4 - 13,5km
CP6 - 17,5km  
       

 

Strava route: https://www.strava.com/routes/10665551

Garmin Connect Course: https://connect.garmin.com/modern/course/42355751

Αρχεία GPS:

Αρχείο σε μορφή GPX Download
Αρχείο σε μορφή KML Download
Αρχείο σε μορφή TCX Download